i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Bobří hráze zlepšují kvalitu vody

 |  5. 12. 2022
 |  Vesmír 101, 729, 2022/12

Jedním z důsledků změn klimatu jsou častější sucha, která zhoršují kvalitu vody v řekách, protože v menším objemu vody se koncentrují živiny a polutanty. Růst teploty ale zároveň umožňuje šíření bobra kanadského (Castor canadensis) do nových lokalit. Nově publikovaný výzkum z povodí řeky East v Coloradu ukázal, že bobří hráze kvalitu vody naopak zlepšují. Výrazně zvyšují hydraulický gradient (dokonce více než extrémní hydrologické situace, k nimž patří např. jarní tání) a více vody díky nim proniká do příbřežní zóny, která funguje jako filtr živin i polutantů. Je to pozoruhodný příklad negativní zpětné vazby, jíž ekosystém tlumí důsledky klimatických změn.

Dewey C. et al.: Nat. Commun., 2022, DOI: 10.1038/s41467-022-34022-0

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...