i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Mor selektoval lidské geny

 |  31. 10. 2022
 |  Vesmír 101, 661, 2022/11

Epidemii moru z let 1346 až 1350 podlehlo v Evropě, na Blízkém východě a v severní Africe 30 až 50 % tehdejší populace. Pozdější epidemie už měly mortalitu nižší. Důvodem mohou být kulturní změny, evoluce patogenu i adaptace lidského imunitního systému. Poslední možnost podpořila analýza DNA stovek lidí, kteří v Londýně a v Dánsku zemřeli krátce před epidemií, během ní nebo brzy po ní. Srovnání odhalilo několik mutací, které se po epidemii rozšířily, čtyři z nich byly společné pro Londýn i pro Dánsko. Jedna z nich v laboratorních podmínkách zvyšuje schopnost makrofágů vypořádat se s původcem moru, bakterií Yersinia pestis. Ochranné mutace jsou ale zároveň spojeny s autoimunitními chorobami. Je tedy možné, že náchylností k těmto nemocem platíme za to, že naši předci přežili morové epidemie.

Klunk J. et al.: Nature, 2022, DOI: 10.1038/s41586-022-05349-x

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína, Historie, Archeologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...