i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Izotop 14C jako past na pytláky

 |  31. 10. 2022
 |  Vesmír 101, 658, 2022/11

Jak stará je slonovina z nelegálních zásilek zadržených úřady v posledních letech? Analýza obsahu izotopu 14C v kontrabandu z Angoly, Hongkongu a Singapuru nepřinesla jakékoli překvapení – od smrti žádného ze zvířat, z nichž kly pocházejí, neuplynulo více než deset let. Jiné to však bylo se zásilkou zadrženou v Ugandě. Z jedenácti testovaných klů jich devět pochází z let 1985 až 1988. Stopy vedou do vládního skladu v Burundi. Tato země inventarizovala a zapečetila své zásoby slonoviny v roce 1989 a přísahala, že kly pocházejí z dávno mrtvých zvířat. Aktuální analýza tedy neodhalila jen korupci při správě skladu, ale i tehdejší podvod. Zamlčení skutečného původu klů umožnilo Burundi přistoupit k úmluvě o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES) a těžit z jejích výhod.

Cerling T. E. et al.: PNAS, 2022, DOI: 10.1073/pnas.2211550119

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...