Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Vesmírná data pro finanční svět

 |  3. 10. 2022
 |  Vesmír 101, 603, 2022/10

Mohla by data z vesmírného programu EU, například z programů Copernicus, Galileo a EGNOS, pomoci při vývoji nových nástrojů pro finanční sektor? Možnosti takových řešení se pokusí prozkoumat účastníci celoevropského 4. CASSINI hackathonu s podtitulem „Vesmírné technologie pro finanční svět“. Uskuteční se 4.–6. listopadu 2022 online i s osobní účastí v deseti evropských zemích. V České republice se soutěžící sejdou v Sustainability Hub Prague na pražských Vinohradech.

Soutěžní týmy budou mít za úkol s využitím evropských vesmírných dat vytvořit produkty a služby v jedné ze tří kategorií: 1. ekologické a udržitelné investice, 2. inovace finančních nástrojů a technologií pro pojišťovací služby a 3. rozvoj globálního finančního zpravodajství. Partnerem české části hackathonu je časopis Vesmír.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Kosmonautika, Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...