i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Tvrdší než diamant

 |  3. 10. 2022
 |  Vesmír 101, 601, 2022/10

Lonsdaleit je vzácná forma uhlíku, jeho hexagonální krystaly jsou zřejmě tvrdší než diamant. Nachází se v ureilitech – meteoritech původem nejspíš z pláště trpasličí planety, která kdysi obíhala ve vnitřní Sluneční soustavě. Nový výzkum ukazuje, že lonsdaleit mohl vzniknout při srážce této planety s asteroidem před 4,5 miliardy let. Grafit reagoval se superkritickými C–H–O–S kapalinami (s teplotou a tlakem nad kritickým bodem fázového diagramu) za vzniku lonsdaleitu, který byl při chladnutí a poklesu tlaku částečně nahrazen diamantem a opět grafitem. Pochopení tohoto procesu by mohlo umožnit průmyslovou výrobu lonsdaleitu. Na obr. složení ureilitu: lonsdaleit (krystaly < 1 μm) žlutě, diamant růžově, grafit černě, železo červeně, křemík zeleně, hořčík modře. 

Tomkins A. G. et al.: PNAS, 2022, DOI: 10.1073/pnas.2208814119

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Geologie, Astronomie a kosmologie, Chemie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...