i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Proč je naše planeta dobré místo pro život

Samozřejmé i nesamozřejmé souvislosti
 |  3. 10. 2022
 |  Vesmír 101, 644, 2022/10

Země, naše planeta, je unikátní místo. Poskytuje nejlepší podmínky pro život v celém známém vesmíru. Existence těchto podmínek je výsledkem mnoha souvisejících procesů. Skoro o všech klíčových se už ve Vesmíru psalo. Jak jsou spolu tyto procesy propojeny a jak spoluvytvářejí unikátní mechanismus fungování Země?

K tomu, aby mohl na naší planetě existovat život, je potřeba přiměřené množství energie (tab. I), musí zde být ionizující záření, ale na druhu stranu ho nesmí být moc, potřebujeme kapalnou vodu, potřebujeme prvky, ze kterých jsou postavena naše těla a těla dalších živých organismů, a navíc potřebujeme, aby tyto podmínky trvaly dost dlouho na to, aby mohl život vzniknout a rozvíjet se.

Planeta, která umožní vznik života, jak jej známe, se musí nacházet ve správné vzdálenosti od příhodné hvězdy. Měla by mít vhodnou povrchovou teplotu, aby vyzařovala dostatek ultrafialového záření na spuštění důležité reakce v atmosféře planety, jako je vznik ozonu, ale zase ne tolik, aby jím působená ionizace zničila život vznikající na jejím povrchu. Příkon energie od hvězdy by měl být velmi stálý v čase. Navíc by hvězda měla mít dostatečně velký obsah těžkých prvků, aby umožnila vznik kamenných planet. Dobrá hvězda by také měla žít dostatečně dlouho (alespoň několik miliard let), aby umožnila vznik a vývoj života.

Podle toho, co známe z naší Země, planeta by měla obsahovat prvky vhodné pro život. Měla by mít správnou velikost. Ta ovlivňuje rychlost chladnutí po vzniku planety. Menší planety mají relativně velký poměr povrchu k objemu, a proto rychle chladnou, což může například zamezit vzniku deskové tektoniky. Velikost planety ovlivňuje její gravitaci, a tím mimo jiné velikost atmosféry a také rychlost rotace. Přiměřená rychlost rotace okolo vlastní osy je důležitá pro vznik magnetického pole a také umožňuje rovnoměrné ohřívání planety.

Ionizující záření

Vhodná planeta musí být vystavena dostatečnému toku ionizujícího záření, kterého ale nesmí být moc. Tuto rovnováhu ustavuje několik mechanismů, které nás před ionizujícím zářením chrání. Zde je třeba na prvním místě zmínit ochranu před kosmickým zářením, což je proud energetických částic původem z vesmíru. Většinu z nich produkuje Slunce, ale část pochází z prostoru mimo sluneční soustavu. Tvoří je především jádra vodíku a helia. Intenzita kosmického záření je značná a poškozuje organismy. Představuje jednu z významných překážek letů na Měsíc či na Mars nebo do vzdálenějšího vesmíru.

Nyní vidíte 17 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí

O autorovi

Jan Frouz

Prof. Ing. Mgr. Jan Frouz, Csc., (*1967) je ředitelem Centra pro otázky životního prostředí UK a ředitelem Ústavu půdní biologie a biogeochemie Biologického centra AV ČR. Zabývá se otázkami, jak interakce mezi rostlinami, půdou a půdní biotou určují postupné sukcesní změny půd a následně celých ekosystémů a jak můžeme tyto znalosti využít při obnově ekosystémů. Spolu s Jaroslavou Frouzovou je autorem knihy Aplikovaná ekologie (Karolinum 2021).
Frouz Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...