Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Tvar ledovce a rychlost jeho tání

 |  12. 7. 2021
 |  Vesmír 100, 425, 2021/7

Je známo, že malé ledovce tají rychleji než velké. Jaký vliv na rychlost tání však mají poměry jeho stran? Ledovec, který je unášen mořským proudem, netaje stejnou rychlostí zpředu, po stranách, vzadu či zespodu. Idealizovaný experiment v laboratoři za kontrolovaných podmínek potvrdil, že nejrychleji taje čelo ledového bloku, strany tají dvakrát rychleji než jeho spodek. Experiment tak potvrdil známý fakt: užší a hlouběji ponořený ledovec taje rychleji, než ledovec širší a mělce zanořený. Na snímcích blok ledu ponořený 3 cm do proudící slané vody po 0, 2, 4, 6 a 8 minutách (shora dolů). Modrá barva vizualizuje roztátou vodu.

Eric W. Hester: Phys. Rev. Fluids, 2021, DOI: 10.1103/PhysRevFluids.6.023802

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...