i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

O myších a lidech

 |  12. 7. 2021
 |  Vesmír 100, 427, 2021/7

Výzkum Alzheimerovy choroby probíhá často na myších modelech, ale tato informace se ve vědeckém zpravodajství ztrácí. Čtenáři pak výsledky přeceňují. Ale na vině nejsou jen senzacechtiví novináři. Analýza zpravodajství o novinkách ve výzkumu této nemoci odhalila silnou korelaci mezi zdůrazněním role myšího modelu ve vědecké publikaci a přítomností této informace ve zpravodajství. Stačí se podívat na titulky (mnozí čtenáři stejně nic jiného nečtou): z 623 sledovaných studií 405 myš v titulku zmiňuje, 218 nikoli. První skupina vedla k 862 zpravodajským článkům, z nichž 398 (46,2 %) myš v titulku také zmínilo. Druhá skupina vedla k 673 článkům, z nichž mělo myš v titulku pouze 70 (10,4 %). Novináři tedy sice často myš pominou ze své vůle, nejspíš kvůli vyšší atraktivitě titulku, ale vědci jim k tomu mnohdy nahrávají.

Triunfol M., Gouveia F. C.: PLOS Biology, 2021, DOI: 10.1371/journal.pbio.3001260

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...