i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Mezihvězdný posel z minulosti

 |  3. 5. 2021
 |  Vesmír 100, 281, 2021/5

Astronomové zatím zaznamenali dvě tělesa, která do sluneční soustavy přiletěla z mezihvězdného prostoru: asteroid 1I/‘Oumuamua v roce 2017 (Vesmír 98, 178, 2019/3) a kometu 2I/Borisov o dva roky později. Data o polarizaci a spektrálním složení světla z této komety, získaná pomocí dalekohledu ESO/VLT, ukazují, že se kometa zřejmě nikdy nepřiblížila k žádné hvězdě tak blízko, aby hvězdné záření a hvězdný vítr mohly ovlivnit hmotu kometárního jádra. Tento mezihvězdný posel tedy nejspíš stále obsahuje původní hmotu oblaku plynu a prachu, z něhož se před miliardami let zrodil. Na výzkum podobných těles by se měla zaměřit sonda Comet Interceptor, kterou ESA plánuje vypustit v roce 2029.

Bagnulo S. et al.: Nature Comm., 2021, DOI: 10.1038/s41467-021-22000-x

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...