Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Návrat želv

 |  5. 4. 2021
 |  Vesmír 100, 212, 2021/4

Želva obrovská (Aldabrachelys gigantea) žila donedávna i na Madagaskaru, kde ji však člověk během svého zhruba dvoutisíciletého působení vyhubil. Naštěstí přežila na Seychelských ostrovech. S podporou malgašské vlády bylo odtud r. 2018 převezeno 12 jedinců zpět na Madagaskar a vysazeno v rezervaci. O rok později se objevila první 2 mláďata, loni dalších 25. Jsou ve školce pod dohledem, ale jakmile jim krunýř ztvrdne natolik, aby je uchránil před predátory, budou vypuštěna do přírody. Poprvé zhruba po 600 letech se vrátí do své domoviny. Biologové od toho očekávají alespoň malý vhled do ekosystémů, které vytvářela ostrovní megafauna (dnes vyhynulá) ještě před staletími.

Pedrono M. et al.: Nature, 2020, DOI: 10.1038/d41586-020-03290-5

O mentálnívh dovednostech velkých želv viz aktualitu Ivana H. Tufa v tomto čísle.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Genetika
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Pavel Hošek

Mgr. Pavel Hošek (*1968) vystudoval parazitologii a entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Spolupracuje na projektu expedice LEMURIA, který mimo jiné vyústil do mnoha cest na Madagaskar. Zajímá se o vše, co s Madagaskarem souvisí. Z malgaštiny a dalších jazyků přeložil tradiční merinskou poezii (Dotek prolétajícího motýla, 2003) a madagaskarské mýty, legendy a pohádky (Rohatý král, 2003). Napsal také Dějiny Madagaskaru (2011).
Hošek Pavel

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...