i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Zelenina z 3D tiskárny

 |  1. 3. 2021
 |  Vesmír 100, 145, 2021/3

Mnozí staří lidé a pacienti s nemocemi ústní dutiny a hltanu trpí dysfagií – poruchou polykání. Potravu přijímají v podobě kaší a pyré, jejichž nepříliš lákavá konzistence často vede k odmítání potravy a k podvýživě. Pomáhá úprava jídla pomocí silikonových formiček, experimentuje se i s 3D tiskem. V případě zeleniny však bylo dosud do „jedlých inkoustů“ třeba přidávat mnoho aditiv, především hydrokoloidů – na úkor chuti. Jako surovina sloužila lyofilizovaná zelenina se sníženou nutriční hodnotou. Nová metoda umožňuje tisknout snadno stravitelné porce z čerstvé zeleniny (mrkve, hrášku, čínského zelí) s množstvím hydrokoloidů nepřevyšujícím 2 % objemu.

Pant A. et al.: Food Hydrocolloids, 2021, DOI: 10.1016/j.foodhyd.2020.106546

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy, Medicína

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...