i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Velryby jsou žravější, než jsme mysleli

 |  6. 12. 2021
 |  Vesmír 100, 729, 2021/12

Množství potravy zkonzumované velrybami z podřádu kosticovců (Mysticeti) se vždy odhadovalo na základě metabolických modelů, kterým scházelo experimentální ověření. Nový odhad založený na sledování potravních zvyklostí 321 velryb sedmi druhů ve třech oceánech a hustoty jejich kořisti ukázal hodnoty nejméně třikrát vyšší. Velryby jsou přitom důležité pro recyklaci živin: za potravou se potápějí do větších hloubek, ale živiny prostřednictvím moči a exkrementů uvolňují u hladiny (Vesmír 97, 24, 2018/1). Než začaly být intenzivně loveny, například v Jižním oceánu ročně zrecyklovaly asi 12 000 tun železa; dnes desetkrát méně. Obnovení jejich populací by mohlo výrazně zvýšit produktivitu oceánů.

Savoca M. S. et al.: Nature, 2021, DOI: 10.1038/s41586-021-03991-5

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...