i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Grantovou agenturu ČR nově vede Petr Baldrian

 |  6. 12. 2021
 |  Vesmír 100, 731, 2021/12

Není to tak dávno, co jsme v této rubrice informovali o zvolení environmentálního mikrobiologa Petra Baldriana mezi členy Učené společnosti České republiky (Vesmír 100, 426, 2021/7). Počátkem listopadu ho vláda jmenovala předsedou Grantové agentury České republiky. Členem pětičlenného předsednictva byl už od roku 2017, v čele agentury nahradil Jaroslava Koču, který začátkem července nenadále zemřel.

„Do budoucna plánuji zaměřit činnost GA ČR obzvláště na další rozvoj mezinárodní spolupráce a finalizovat přípravy nového typu grantové soutěže, která nám umožní bezprostředně reagovat na aktuální celospolečenské výzvy, jako byla například pandemie nemoci covid-19,“ říká Petr Baldrian, který se v Mikrobiologickém ústavu AV ČR zabývá ekologickou rolí půdních hub a bakterií včetně jejich podílu na koloběhu živin.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé, Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...