i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Ocenění pro Zoo Praha

 |  1. 11. 2021
 |  Vesmír 100, 662, 2021/11

Projekt Návrat divokých koní a dlouholeté úsilí o záchranu koně Převalského přinesly pražské zoologické zahradě WAZA Conservation Award – ocenění Světové asociace zoologických zahrad a akvárií za mimořádný přínos v ochraně biodiverzity.

„Nic mi neudělá větší radost, než když alespoň malým dílem přispěje k tomu, aby ochraně biodiverzity byla věnována větší pozornost,“ komentuje cenu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Zoo Praha chová koně Převalského od svých počátků, od roku 1959 vede jeho mezinárodní plemennou knihu. Do Mongolska už přepravilo devět leteckých transportů 34 koní, kteří posílili populace volně žijících zvířat přímo v místě jejich původního výskytu. V chráněné oblasti Velká Gobi B, kam směřovala většina transportů, už počet koní Převalského překročil tři sta padesát. 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie, Ekologie a životní prostředí
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...