i
Nejstarší prosné pivo
| 1. 11. 2021 | Vesmír 100, 661, 2021/11
V roce 2017 objevili archeologové u Kladiny na Pardubicku bronzové vědro s dvojitým dnem. Pochází z 9. století před naším letopočtem a ve své době se muselo jednat o luxusní zboží. Analýza zbytků jeho obsahu nyní ukázala, že se v něm nejspíš vařilo nejstarší známé evropské pivo z prosa. Plynová chromatografie s hmotnostní spektrometrií odhalila miliacin, látku charakteristickou právě pro proso. Škrobová zrna nesou známky vaření. A analýza pylových zrn odhalila přítomnost hořkých bylin, např. pelyňku, světlíku, jitrocele nebo šťovíku. Vědro bude brzy instalováno do expozice Východočeského muzea v Pardubicích.
Jílek J. et al.: Archaeometry, 2021, DOI: 10.1111/arcm.12711
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [726,21 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Archeologie
RUBRIKA: Nádech–výdech
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...