Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Konference na počest Ivana M. Havla

 |  1. 11. 2021
 |  Vesmír 100, 663, 2021/11

Ivan M. Havel byl muž mnoha zájmů, jeho síla spočívala mimo jiné ve schopnosti propojovat lidi z nejrůznějších oborů. Centrum pro teoretická studia UK a AV ČR, Fakulta humanitních studií UK, Knihovna Václava Havla a časopis Vesmír proto na jeho počest pořádají transdisciplinární konferenci.

Konference se uskuteční ve čtvrtek 11. listopadu v Knihovně Václava Havla (Ostrovní 129/13, Praha). Bude mít čtyři sekce: Vědomí, přirozená a umělá inteligence; Na rozhraní jazyka, vědy a umění; Antropocén; Setkávání na přechodu. Diskutovat budou např. Michal Ajvaz, Radka Denemarková, Jan a Martin Paloušovi, Petr Pokorný nebo Jan Romportl (viz s. 676).

Kapacita knihovny je omezena, ale konferenci bude možno sledovat i online. Podrobnosti včetně anotace programových bloků a seznamu všech diskutujících najdete na vesmir.cz/transdisciplinarni-konference

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...