i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Akustické návnady pro netopýry

 |  4. 10. 2021
 |  Vesmír 100, 593, 2021/10

Když se soumračný motýl nedokáže bezpečně skrýt před netopýrem, může zvolit riskantnější strategii: odvede pozornost predátora k nejméně zranitelné části svého těla. Z útoku tak může vyjít sice pochroumaný, ale živý. Už dříve se ukázalo, že někteří zástupci čeledi martináčovitých (Saturniidae) využívají výběžky na zadním páru křídel jako akustickou návnadu. Nový výzkum ukázal podobnou adaptaci u předního páru křídel dalších druhů, např. u martináče čínského (Antheraea pernyi, obr.) nebo atlanta velkého (Attacus atlas). Konce křídel jsou zprohýbané tak, aby dobře odrážely ultrazvukový signál zpět k netopýrovi, a to z jakéhokoli směru. Účinnost návnady tedy není ovlivněna polohou křídla během letu.

Neil T. R. et al.: Current Biology, 2021, DOI: 10.1016/j.cub.2021.08.038

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie, Etologie, Entomologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...