Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Odraz vlny

 |  4. 1. 2021
 |  Vesmír 100, 64, 2021/1

Jazyk je odraz doby a texty kolem nás ukazují, jak ji prožíváme. Toto neplatí pouze pro suchopárné poučky o jazykovém vývoji. Pomocí současných jazykových korpusů můžeme sledovat aktuální vývoj v použití slov covid, koronavirus a jejich odvozenin v roce 2020 (viz graf). A není to pouze zpráva o tom, že se nám v jazyce zabydlelo slovo, které jsme v něm ještě v lednu neměli. Je to výpověď o pandemii, stejně reálná a relevantní jako grafy ukazující nárůsty nakažených, hospitalizovaných a zemřelých.

Na rozdíl od notoricky známých zdravotních statistik, kde jsme mohli sledovat jen malý hrbolek v první vlně ve srovnání s masivním nárůstem na podzim, se zdá, jako by využití slov souvisejících s novým virem zažívalo strmý nárůst právě v jarních měsících, který se v druhé vlně neopakuje. Platí to především pro hlavní proud internetové žurnalistiky (mainstream jako idnes, novinky, aktualne atp.), v menší míře i pro poloveřejnou komunikaci na facebooku.

Pokud čtenář očekává vysvětlení, musím ho zklamat. Údaje o relativní četnosti slov spojených s covidem a koronavirem nicméně ukazují na to, jak jsme pandemii v jednotlivých fázích vnímali. Zatímco na jaře jsme byli v zajetí jednoho tématu (o to víc, že jsme to prožívali často na svých home officech, odkázáni na online média), druhá vlna už tolik mediální pozornosti nepřilákala. Možná i proto jsme ji nebrali tak vážně, přestože medicínská realita byla v porovnání s první vlnou nesrovnatelně horší.

Toto je totiž obrázek, který budou mít leckteří pamětníci v podvědomí uložený spíš než „objektivní“ realitu, kterou budoucí historici vydolují z archivů hygienických stanic.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika, Covid-19

O autorovi

Václav Cvrček

Václav Cvrček, Ph.D., (*1981) vystudoval bohemistiku, lingvistiku a fonetiku na FF UK. V disertační práci na oboru matematická (korpusová) lingvistika se věnoval otázce regulace jazyka a lingvistických intervencí do jazykového vývoje. V současnosti je vědeckým pracovníkem Ústavu Českého národního korpusu FF UK (www.korpus.cz).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...