i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Vzpomínka na devon

 |  7. 9. 2020
 |  Vesmír 99, 481, 2020/9

Uměle vyvolaná mutace v genu nkx3.2 způsobila u modelové rybky dánia pevné spojení (ankylózu) čelistního kloubu. Rybky navzdory tomuto zdánlivě fatálnímu postižení přežily do dospělosti. Díky vývojové plasticitě se jejich hlava morfologicky a funkčně přizpůsobila nepříznivé situaci: ústa mají trvale otevřena, rypec je redukován a žaberní oblast prodloužena. Místo nasávání potravy rybky plují proti ní, narážejí do ní a tím ji dostávají do úst. Na první pohled připomínají bezčelistnaté obratlovce z devonu před 400 miliony let (skupiny Thelodonti, Anaspida). Jednotlivé části lebky ale nejsou homologické, jde o konvergenci vyvolanou stejnou funkční potřebou při absenci pohyblivých čelistí.

Miyashita T. et al.: 2020, J. Exp. Biol., DOI: 10.1242/jeb.216945

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Paleontologie, Zoologie, Evoluční biologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...