i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Férová mykologie

 |  7. 9. 2020
 |  Vesmír 99, 485, 2020/9

Houby jako symbionti rostlin, umožňující jejich výživu, mají velký ekonomický i ekologický význam jako patogeny i jako zdroj potravy pro řadu komunit. Není divu, že počet prací, které studují složení společenstev hub, exponenciálně roste. Jak se ale v rostoucím množství údajů orientovat? K tomu je potřeba, aby data byla k dispozici, tedy FAIR: findable, accessible, interoperable a reproducible (nalezitelná, dostupná, interoperabilní a reprodukovatelná).

Pracovníci Mikrobiologického ústavu AV ČR v Praze vytvořili za podpory Grantové agentury ČR databázi složení houbových společenstev všech terestrických biomů, obsahující v současnosti přes 20 000 vzorků a více než 650 milionů pozorování jednotlivých druhů hub, určených sekvencí DNA, publikovaných ve více než 200 studiích. Většina vzorků zahrnuje půdní společenstva a společenstva hub asociovaných s rostlinami. Databáze GlobalFungi je veřejně dostupná a umožňuje všem zájemcům hledat výskyt jednotlivých druhů či rodů hub a zobrazit environmentální parametry, které charakterizují místa jejich výskytu, nebo studovat složení celých společenstev v konkrétních lokalitách. Databáze bude doplňována na kooperativním principu, takže autoři nových prací mohou přímo prostřednictvím webového rozhraní doplňovat další studie. Náklady vynaložené na získání bohatého materiálu z jednotlivých prací tak mohou přinášet další hodnotu v budoucnosti a prozradit například potenciální odezvu hub na budoucí vývoj klimatu.

Větrovský T. et al.: Scientific Data, 2020, DOI: 10.1038/s41597-020-0567-7

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Informatika, Mykologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Petr Baldrian

Doc. RNDr. Petr Baldrian, Ph.D., (*1972) vystudoval mikrobiologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. V Mikrobiologickém ústavu AV ČR v Praze vede Laboratoř environmentální mikrobiologie. Zabývá se ekologií a fyziologií půdních hub a bakterií.
Baldrian Petr

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...