i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Broukem inspirovaná chladicí fólie

 |  13. 7. 2020
 |  Vesmír 99, 383, 2020/7

Tesaříkovitý brouk Neocerambyx gigas z jihovýchodní Asie disponuje účinným mechanismem pasivního chlazení. Krovky má pokryté jemnými chloupky, které díky svému uspořádání účinně odrážejí sluneční záření. Jeho vynález se podařilo napodobit s využitím umělých materiálů: membrána z polydimethylsiloxanu má povrch tvarován do pravidelně uspořádané sítě mikroskopických pyramid, mezi nimiž jsou náhodně rozmístěny keramické dielektrické částice (Al2O3, TiO2, ZnO). Materiál odráží 95 % slunečního záření a vyzařuje teplo o plošné hustotě až 91 W·m−2. Je hydrofobní, ohebný a mechanicky odolný, takže by mohl najít využití např. jako ochrana elektronických přístrojů před přehřátím na přímém slunci.

Zhang H. et al.: PNAS, 2020, DOI: 10.s1073/pnas.2001802117

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Laboratorní technika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...