Addy Pross: Co je život? Jak se chemie stává biologií
| 6. 4. 2020 | Vesmír 99, 245, 2020/4
Dokořán, Praha 2020, 224 s., ISBN 978-80-7363-963-1
Organická a anorganická chemie je jen konstrukt. A hranice mezi biologií a chemií jsou propustné. Uplynulo 75 let od vydání knihy, kterou proslulý fyzik E. Schrödinger nazval Co je život?. Navzdory pokroku v molekulární biologii, chemii, astronomii a fyzice s touto otázkou zápasíme dál, připomíná autor, australsko-izraelský chemik. Cílem knihy je přidat střípek do mozaiky názorů na to, jak život vznikl a kde. „Dokud nebude paradox vzniku života vyřešen, nepochopíme, co život je,“ píše autor a slibuje: „Díky nově vymezené oblasti ,systémové chemie‘ můžeme překonat propast mezi chemií a biologií a posunout se k lepšímu pochopení života.
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [1,75 MB]
RUBRIKA: Přečetli jsme
O autorovi
Eva Bobůrková
Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...