Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jan Lukavec: Imaginární zoologie

 |  3. 3. 2020
 |  Vesmír 99, 185, 2020/3

Pulchra, Praha 2019, 288 s., ISBN 978-80-7564-043-7

Jan Lukavec, kulturolog, knihovník a publicista s renesančními přesahy, se ve své nejnovější knize pohybuje na pomezí literární vědy, kulturní antropologie, zoologie a behaviorální ekologie. Sleduje různé podoby, které v literatuře nabývali a nabývají živočichové napříč zoologickým systémem, byť savci z pochopitelných důvodů převažují. Provází čtenáře starými mýty, klasickými díly novověku i současnou popkulturou. Kniha přeskakuje od La Fontaina k Nesbømu, od Kafkovy Proměny k Bobíkovi ze Čtyřlístku. Nejde přitom o pouhý bestiář sloužící k pobavení nad rozmanitostí „papírového živočišstva“, ale o originálně komentované kulturní dějiny vztahu člověka k jednotlivým živočišným druhům i k přírodě jako celku.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Kultura

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...