i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Doklepu to s chřástaly

 |  3. 3. 2020
 |  Vesmír 99, 140, 2020/3

Microsoft chce být za deset let uhlíkově neutrální. Stejně tak třeba Formule 1 nebo Letiště Praha. Stejný cíl hlásají města Praha, Londýn… Lídři Evropské unie se na konci roku 2019 po dlouhém vyjednávání shodli, že EU bude do poloviny století klimaticky neutrální. Nastal žádoucí bod obratu? Jsou toto všechno dobré zprávy pro bioložku, socioložku a environmentalistku Hanu Librovou?

Splnění těch závazků a slibů by vyžadovalo takový propletenec politických, technologických, právních a sociálních kroků, že si výsledek netroufám posoudit. Nadto se obávám, že aktéři jednání nevzali dostatečně v úvahu faktory fyzikální – vývojové skoky klimatu a četné pozitivní zpětné vazby (už i novináři vědí o důsledcích úniku metanu z tajícího permafrostu). K tomu, mám-li být upřímná, dost nerozumím konceptu klimatické spravedlnosti.

Myslíte tím rozpor, že ti, kteří jsou za změnu klimatu nejméně zodpovědní, jejími následky trpí víc než viníci? Ano, co s tím? — Tak to je spíš klimatická nespravedlnost. Nesporně existuje. Ptáte se, co s tím? Snad světová revoluce? Dílčí finanční kompenzace jsou možné v sociální oblasti, ale v případě environmentální krize selhávají; vedou často k tvrdému industriálnímu rozvoji a k dalšímu tlaku na přírodu.

Máte radost, že se už alespoň problémy nazývají pravými jmény a že je tu snaha je řešit? — Ano, z jednání Evropské unie mám docela radost a cítím jakousi evropanskou hrdost nad způsobem, jak se na začátku 21. století lídři snaží vyřešit obtížnou situaci. Výmluvné a vlastně dojemné je už architektonické uspořádání jednacího prostoru, kterým se Unie snaží demonstrovat dobrou politickou vůli a rovnost států. Pro sociologického pozorovatele jsou zajímavé i novinářské snímky; dá se z nich vyvodit snaha účastníků o jakousi pohodářskou komunikaci. Všimněte si, jak politici pózují fotografům – jako bezstarostné děti na školní fotografii. Když si ale uvědomíte, jak málo ví většina politiků o klimatických změnách, jak je úkol dekarbonizace extrémně obtížný a jaké jsou reálné možnosti řešení, máte po radosti, humor vás přejde.

Ano, politická rozhodnutí o klimatu bývají zpochybňována s tím, že nezaručují faktické plnění, že zůstanou na papíře. — To už si politici uvědomují a do závěrů se snaží včlenit jakési pojistky, záruky plnění, formulují termíny a časové limity. Mne znepokojuje něco jiného – jednostranný izolovaný důraz na problémy klimatu. Je to pochopitelné: když na vlastní kůži pociťujeme vedro, když přijdou povodně, snadno zapomínáme, že klimatické změny jsou jen částí environmentální krize. Zapomínáme například na zánik biodiverzity, který nemusí být způsoben jenom klimatickým rozvratem. Politici jsou spokojení s dohodou o globálním klimatu, ale vědí něco o úbytku hmyzu nebo o katastrofálním stavu půdy?

Mnozí vědci, z nich třeba David Storch, označují problém úbytku biodiverzity za závažnější než změny klimatu. Proč vlastně? Může pokles rozmanitosti organismů přispět k rozvratu planetární rovnováhy ještě rychleji? — Pochybuji, že kritériem pro názor většiny vědců je planetární rovnováha. Jejich zorný úhel i zaměření jejich senzitivity jsou dány oborem, v němž pracují. Je pochopitelné, že biology trápí zánik biodiverzity, klimatology a geografy změny klimatu.

Nyní vidíte 18 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie
RUBRIKA: Rozhovor

O autorovi

Eva Bobůrková

Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.
Bobůrková Eva

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...