Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Michal Černý: Život onlife

 |  5. 10. 2020
 |  Vesmír 99, 603, 2020/10

Masarykova univerzita, Brno 2020, 125 s., ISBN: 978-80-210-9586-1

Tytam jsou doby, kdy základní počítačová gramotnost spočívala ve schopnosti uspořádat si soubory v adresářích, vytvořit textový či tabulkový dokument, odeslat a přijmout e-mail, obsluhovat internetový prohlížeč… Technologie jsou dnes chytřejší, internet prostoupil všemi sférami našich životů. Na významu nabývají znalosti a schopnosti, které nám umožňují obstát v informacemi zahlceném světě. Jak nepřijít k úrazu v informačních válkách, v nichž se střílí dezinformacemi včetně nastupující deepfake reality? Jak se nenechat ošálit uzavřenou internetovou bublinou a bránit se konfirmačnímu zkreslení? Kniha Michala Černého vám neposkytne vyčerpávají návod, ale přinejmenším vás upozorní na to, o čem všem by bylo dobré se dozvědět více.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Informatika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...