i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Lovci a sběrači mění jídelníček

 |  5. 10. 2020
 |  Vesmír 99, 549, 2020/10

Antropologický výzkum mezi Sany obývajícími namibijský národní park Bwabwata dokládá dramatickou změnu jejich jídelníčku. Začala v sedmdesátých letech, kdy v oblasti operovala jihoafrická armáda, která kmeni lovců a sběračů představila do té doby neznámé potraviny. Sanové si na ně rychle zvykli, v současnosti jim navíc v původním způsobu života brání četné překážky – nemohou lovit a sběr potravy je v národním parku také omezován. Nepřešli však na zemědělství, z velké části spoléhají na vládní potravinovou pomoc. Místní ovoce, semena (na snímku „fazole“ bobovitého stromu Guibourtia coleosperma), hlízy, houby, hmyz a ulovená zvířata nahradily dovážené balené potraviny, kukuřice, slazené nápoje…

Heim A., Pyhälä A.: Appetite, 2020, DOI: 10.1016/j.appet.2020.104709

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Antropologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...