Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

„Čágo bélo, vesmíráci!“

 |  5. 10. 2020
 |  Vesmír 99, 602, 2020/10

Tento sloupek jsem si dovolil uvést poněkud extravagantní parafrází pozdravu, který v devadesátých letech minulého století zpopularizovala moderátorka Tereza Pergnerová (Čágo bélo, šílenci! Pamatujete si ještě?). Laskavé čtenářky a laskaví čtenáři mi drobný stylisticko-pragmatický přešlap jistě prominou; tím spíše, že si tentokrát posvítíme na nové pozdravy a jazykovou kreativitu s nimi spojenou.

Pozdravy patří spolu s oslovením a představením mezi kontaktové formule. Jejich funkcí je, že zahajují nebo ukončují komunikační akt. V jazyce jsou velmi nápadné v tom smyslu, že na sebe výrazně poutají pozornost komunikačního partnera, a to nemusí být ani nijak zvlášť neobvyklé; stejně působí i běžné ahoj nebo na shledanou. Charakteristickým znakem pozdravů je, že se nezřídka opírají o konstrukce, jimiž se druhému člověku něco pozitivního přeje (dobrý den, mějte se hezky). Tyto vlastnosti mají pozdravy i v jiných jazycích, nejen v češtině.

Repertoár pozdravů je relativně stabilní, neznamená to ovšem, že by nevznikaly pozdravy nové, z nichž jsou mnohé velmi kreativní. Ne všechny se nicméně v jazyce nakonec udrží po delší časové období. Databáze excerpčního materiálu Neomat Ústavu pro jazyk český, pomocí níž se evidují nová slova, popř. nové významy slov, obsahuje několik mimořádně zajímavých úlovků. Patří mezi ně třeba páček, páčulínek nebo papík (k pozdravu pa) používané při loučení nebo čauzr (k čau), které se vyskytuje jak na začátku, tak na konci komunikace. Tímto způsobem univerzální je i čauky mňauky, inspirované našimi domácími miláčky. Analogickou psí variantu (čauky hafky) v Neomatu nenajdeme, na internetu na ni ale sem tam narazíme. Internet je mimochodem také vydatným zdrojem různých neotřelých pozdravů. Jak se vám například líbí zdárek párek?

Stejně zajímavé jako nové pozdravy jsou i ty zastaralé (má úcta, má poklona, pozdrav pánbů). O tom ale zase třeba někdy příště. Takže čauves mňauvesruku líbám!

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika

O autorovi

Martin Šemelík

Mgr. Martin Šemelík, Ph.D.,, (*1981) vystudoval německý jazyk a literaturu. V ÚJČ AV ČR se věnuje lexikologii a lexikografii. Je členem hlavní redakce Akademického slovníku současné češtiny (www.slovnikcestiny.cz).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...