Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

3,26 °C

 |  5. 10. 2020
 |  Vesmír 99, 549, 2020/10

Co si má malý teplokrevný živočich s omezenými energetickými zásobami a rychlým metabolismem počít, když teplota prostředí klesne natolik, že je pro něj nemožné obstarat si tolik potravy, aby svá vnitřní kamínka udržel roztopená? Kolibříci v peruánských Andách v takové situaci upadnou do stavu strnulosti (torporu) – prudce sníží tělesnou teplotu, tepová frekvence poklesne z 1000 na 50 úderů za minutu a metabolismus se zpomalí až o 95 %. Během experimentu v nadmořské výšce 3800 metrů bylo 26 kolibříků šesti druhů vystaveno přirozenému nočnímu ochlazení. Do strnulosti upadli všichni jedinci, většině poklesla teplota na 5 až 10 °C, ale jeden kolibřík mourovatý (Metallura phoebe) se zchladil na rekordních 3,26 °C. To je nejnižší zaznamenaná teplota u ptačího druhu, ani u nehibernujících savců neklesá tělesná teplota tak nízko.

Blair O., Wolf B. O. et al.: Biology Letters, 2020, DOI: 10.1098/rsbl.2020.0428

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie, Ornitologie, Fyziologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...