Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Začíná další ročník cen pro ženy ve vědě

 |  6. 1. 2020
 |  Vesmír 99, 10, 2020/1

Až do 28. února je možno hlásit se do čtrnáctého ročníku projektu L’ORÉAL–UNESCO Pro ženy ve vědě, který podporuje mladé talentované vědkyně. Otevřen je pro ženy do čtyřiceti let s doktorátem z přírodních věd, matematiky nebo technického oboru, podrobnosti jsou k dispozici na stránce www.prozenyvevede.cz. Vítězky vyberou ve dvoukolovém systému odborníci z AV ČR a zástupci České komise pro UNESCO. Vyhlášení proběhne v červnu tohoto roku. Každá ze tří oceněných vědkyň získá odměnu 200 000 Kč.

Společnost L’Oréal a mezinárodní organizace UNESCO ocenily od roku 2006 v České republice už 35 vědkyň. „Hlavním posláním tohoto projektu je podpořit mladé vědkyně již na počátku jejich kariéry, kdy teprve sbírají zkušenosti a případné počáteční neúspěchy je mohou odradit od dalšího úsilí v odborné činnosti,“ říká k tomu generální ředitel L’Oréal ČR Tomáš Hruška.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...