i
Je libo pálivé rajče?
| 4. 2. 2019 | Vesmír 98, 69, 2019/2
Lilek rajče (Solanum lycopersicum) patří do stejné čeledi jako chilli papričky (Capsicum annum) a pomocí technik editace genomu (Vesmír 96, 576, 2017/10; 97, 718, 2018/12) by mělo být možné upravit dědičnou informaci rajčete tak, aby jeho plody obsahovaly vysoké koncentrace alkaloidů kapsaicinoidů, jimiž se chilli papričky proslavily. S touto myšlenkou přišli brazilští vědci v časopise Trends in Plant Science. Nepomýšlejí ani tak na revoluci v kuchyni, jako spíše na jednodušší a levnější produkci těchto alkaloidů pro průmyslové využití, například do „pepřových“ sprejů nebo (paradoxně) pro výrobu analgetických mastí.
Rezende Naves E. et al., Trends Plant Sci., DOI: 10.1016/j.tplants.2018.11.001
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [409,83 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Molekulární biologie
RUBRIKA: Nádech–výdech
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...