Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Emeran Mayer: Druhý mozek. Naše pocity, rozhodování, zdraví a pohoda procházejí střevem

 |  7. 1. 2019
 |  Vesmír 98, 57, 2019/1

Paseka, Praha 2018, 240 stran, ISBN: 978-80-7432- 807-7

Dnes už je mimo pochybnost, že mikroorganismy střeva hrají v komunikaci mezi mozkem a zažívacím ústrojím zcela jedinečnou roli. „Lidská mikrobiota je základní součástí toho, co znamená být člověkem,“ zazní v knize citát Davida Relmana ze Standfordovy univerzity, předního odborníka na mikrobiom. A autor knihy, americký lékař a gastroenterolog a ředitel Oppenheimerova centra pro stres a odolnost Emeran Mayer, pokračuje: „Teprve začínáme odhalovat, jak daleko její vliv sahá…“ Čtenáři se dovědí, že z výsledků vědeckých studií vyplynulo, že mikrobiom ve střevech má schopnost ovlivňovat nejen naše pocity, ale i to, jak se v různých životních situacích rozhodujeme a jaké si vytváříme sociální vazby, naše predispozice k obezitě, mozkovým poruchám a duševním nemocem.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie

O autorovi

Eva Bobůrková

Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.
Bobůrková Eva

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...