Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

(B)obří skandály

 |  7. 1. 2019
 |  Vesmír 98, 56, 2019/1

Ve světle nedávných událostí není překvapující, že českým prostorem se šíří zvláštní slova: v novinách se v létě v souvislosti s opsanými diplomovými pracemi nových (nicméně teď už bývalých) ministrů úsporně hovořilo o diplomkagate, na sociálních sítích se v návaznosti na skandálně vysoké ceny másla mluví o máslogate, v poslední době je stále populárnější slovo babišgate.

Komponent -gate, který se typicky objevuje ve výhodně krátkých pojmenováních skandálů a kauz, vznikl v USA po politické aféře Watergate (1972), pojmenované podle komplexu budov Watergate ve Washingtonu. Americké (nejen) politické klima je na skandály bohaté, a tak ještě v sedmdesátých letech vznikla analogicky k Watergate řada podobných slov. V těch se komponent -gate typicky spojuje s názvem místa poskvrněného danou aférou (např. Hollywoodgate), se jménem osoby do ní zapletené (např. podle jména amerického prezidenta Jimmyho Cartera vzniklo pojmenování Cartergate), případně s obecným označením věci či produktu, okolo kterých se skandál točí: např. ještě z první poloviny sedmdesátých let jsou v americkém tisku doložena slova jako Wine-gate (vínogate?).

Do češtiny se komponent -gate dostal prostřednictvím přejímek z angličtiny; mezi ty patří vedle Watergate třeba Monicagate (skandál související s americkým prezidentem Billem Clintonem a Monikou Lewinskou). Postupem času se však komponent -gate v češtině osamostatnil a začal žít vlastním životem; přinejmenším od devadesátých let se spojuje i s českými slovy (naftagate, mýdlogate), obzvlášť často pak se jmény politiků (Grossgate, Válkovágate, Topolánekgate nebo třeba Paroubekgate). Čím více se -gate v češtině zabydluje, tím častěji se spojuje i s obecnými jmény; výsledná slova se pak často píšou s malým počátečním písmenem (trenkygate, vejcegate, piškotygate či výše zmíněné máslogate a diplomkagate).

Závěrem dodejme, že skandály se nevyhýbají ani zvířecí říši: když se v roce 1999 ve washingtonském parku usídlil párek bobrů a pustil se do pýchy města, tedy do japonských třešní, byla z toho slovy zpravodajky Českého rozhlasu bobrgate.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika

O autorovi

Jakub Sláma

Mgr. Jakub Sláma (*1994) vystudoval český jazyk a literaturu a anglistiku-amerikanistiku na Filozofické fakultě UK v Praze. V Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., se věnuje lexikologii a popisu současné slovní zásoby.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...