Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Insulin z velrybího pankreatu

 |  3. 9. 2018
 |  Vesmír 97, 543, 2018/9

1948: Insulin z velrybího pankreatu dá se získat novou methodou Japonce Tekua Sinbaty. Tento důležitý hormon, řídící přeměnu uhlovodanů v těle, není specifický pro jednotlivé druhy živočichů, a proto se dá i extraktu získaného z velrybí slinivky použít k léčení lidských onemocnění přeměny uhlovodanů. Diabetikové – cukrovka je takové onemocnění – vědí, že nedovede-li insulin si opatřiti tělo samo, je nutno je stále dodávat v injekcích. Získávat ho dost není snadné, a tak má nový nález velkou výhodu: insulinu z velryby je úctyhodné množství – 30 kg z jednoho kusu.

-b- (Vesmír 27, 9, 1948/1)

2018: Japonci za druhé světové války a po ní skutečně používali nejen hovězí a prasečí inzulin, což byly náhrady zavedené do praxe už roku 1922, ale také inzulin získávaný z velryb a ryb, především tuňáků a pelamid. Toto řešení se však nikdy příliš nerozšířilo, inzulinu z hovězího dobytka a prasat byl dostatek.

V padesátých letech odhalil Frederick Sanger s kolegy primární strukturu této makromolekuly. Skládá se ze dvou polypeptidických řetězců obsahujících celkem 51 aminokyselin. Hovězí inzulin se od lidského liší ve třech aminokyselinách, prasečí v jedné. Funkčně jsou schopny lidskou variantu nahradit, někteří pacienti na ně však reagují citlivě. V osmdesátých letech nastoupila produkce lidského inzulinu a jeho analogů (lišících se např. rychlostí účinku) pomocí geneticky modifikovaných kvasinek a bakterie E. coli.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína, Biochemie
RUBRIKA: Vertikála

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...