Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Průplav císaře Viléma novou cestou pro mořská zvířata

 |  16. 7. 2018
 |  Vesmír 97, 475, 2018/7

1898: Stejnoměrné rozdělení zvířat a rostlin po krajinách a mořích stejného ponebí zamezuje různý útvar povrchu zemského. Pro zvířata pozemská jsou meze vysoká pohoří, pouště a moře, pro mořská rozsáhlé souše. […] Na opačných březích i úzkých zemí, jako na vých. a záp. pobřeží střední Ameriky, není téměř společných druhů. Kde pozorují se výjimky, dají se převésti na zvláštní příčiny: různé prostředky dopravy, jež stěhování usnadňují, převraty geologické, pošinutí vody a souše aneb zasáhnutí člověka do utváření půdy. Sem náleží založení velikých průplavů, provrtání širokých, moře dělících úžin. Prokopání úžiny Panamské, kterým má spojen býti Tichý oceán s Atlantickým, bude míti, dojde-li k němu kdy, za následek změnu nynější fauny pobřežní.

Již spojení malých moří, jako moře Severního s Východním průplavem císaře Viléma způsobilo změnu zvířeny. Ač v krátké době, co průplav byl otevřen, nedala se ještě očekávati značnější změna, dokázala pečlivá pozorování, že během půl roku v celém průplavu nezůstalo ni jediné zvíře sladkovodní. […] Průplav sám okazuje již výhradně faunu mořskou, jež pošinula se z Kielské zátoky na západ; zvlášť slávky, jež 40 km od zátoky po millionech se usadily. Dále zdomácněli zde červi a polypi mořští. Stalo se tak jen rychlým seslaněním vody průplavu. […] Jelikož časem voda stane se ještě slanější, lze očekávati, že i jiná zvířata sem se stěhovati budou.

Bšc. (Vesmír 27, 214, 18/1898)

„Prokopání úžiny Panamské bude míti, dojde-li k němu kdy, za následek změnu nynější fauny pobřežní“

2018: Průplav císaře Viléma (dnes Nord-Ostsee-Kanal, česky Kielský průplav) spojuje od roku 1895 Severní a Baltské moře, takže lodi nemusí obeplouvat Dánsko. Z obou stran do něj pronikají různé druhy organismů, mimo jiné si ho pro tření oblíbili sledi, ale z hlediska migrací nepředstavuje vážnější problém.1) Migraci průplavy obecně omezuje kolísající salinita, teplota a další ekologické faktory, určitou mechanickou bariéru zpravidla představují zdymadla. Šíření touto cestou volí spíše jednotky druhů, zpravidla bez velkých negativních důsledků pro ekosystémy.

Vážnější problém pro šíření invazních druhů představuje lodní doprava jako celek. Některé organismy se šíří přichycené na vnějším trupu lodi, další v balastní vodě. Před rozšířením Panamského průplavu a otevřením nových plavebních komor v roce 2016 jedna studie varovala před zvýšenou hrozbou šíření invazních druhů způsobenou jak intenzivnějším a rychlejším provozem, který zvýšení kapacity přinese, tak plavbou větších lodí převážejících větší objem balastní vody.2) Na vyhodnocení skutečných dopadů si však ještě musíme počkat.

Poznámky

1) Gollasch S. et al., Bridging Divides, Springer 2006, ISBN 978-1-4020-5047-3

2) Muirhead J. R. et al., Diversity Distrib., DOI: 10.1111/ddi.12260

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie
RUBRIKA: Vertikála

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...