i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nenasytný bitcoin

 |  16. 7. 2018
 |  Vesmír 97, 398, 2018/7

O energetické náročnosti těžby bitcoinu a dalších kryptoměn se toho napsalo už mnoho. Nyní je ale k dispozici první kalkulace publikovaná v peer-reviewed časopise. Jejím autorem je nizozemský ekonom a specialista na blockchain Alex de Vries. Podle něj bude bitcoin koncem letošního roku spotřebovávat 0,5 % světové elektrické energie.

Podobné odhady jsou zatíženy mnoha nejistotami, de Vries proto svůj článek chápe jen jako příspěvek do diskuse. Těžba a provoz bitcoinu podle něj aktuálně odebírá ze sítě 2,55 GW, což je srovnatelné s potřebami celého Irska (3,1 GW). Do konce roku může „hlad“ bitcoinu po elektřině narůst na 7,7 GW a přiblížit se potřebám ČR (8,2 GW). Každá jednotlivá transakce spotřebuje asi tolik elektřiny jako průměrná nizozemská domácnost za měsíc.

Výpočetní složitost a s ní spojená vysoká spotřeba elektřiny vychází z principu, na němž je bitcoin založen, takže v postupné zvyšování úspornosti, kterého jsme svědky u jiných technologií, v tomto případě nelze doufat. Pokud cena bitcoinu dále poroste (momentálně stagnuje, ale při velké fluktuaci a mnoha nejistotách nelze budoucí vývoj předvídat a mnozí na další růst sázejí), mohl by se dostat až na 5 % světové spotřeby.

Růst spotřeby by se měl teoreticky zastavit v okamžiku, kdy se náklady těžařů na hardware a elektřinu vyrovnají zisku v podobě vytěžené měny. De Vries ale upozorňuje, že tento předpoklad vychází z očekávání zcela racionálního jednání všech aktérů, přičemž si lze představit řadu důvodů, proč někdo bude pokračovat v těžbě, i když se mu bezprostředně ekonomicky nevyplatí. Pravidlo také neplatí ve chvíli, kdy těžař elektřinu krade, což opět není pouze hypotetická situace.

de Vries A., Joule, DOI: 10.1016/j.joule.2018.04.016

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Počítače, internet, Ekonomie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...