Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Josef Krob: Co je to čas?

 |  16. 7. 2018
 |  Vesmír 97, 477, 2018/7

Útlá knížka filosofa Josefa Kroba je po publikaci matematika Davida Krumla Vězeň to má spočítané už druhým svazkem popularizační edice Munice, jíž se Masarykova univerzita snaží představit veřejnosti témata důležitá pro pochopení světa, v němž žijeme, a „bránit vzdělanost proti katastrofě,“ jak zní motto edice. Zatímco první kniha se věnovala teorii her, druhá nabízí filosofický pohled (či spíše pohledy) na fenomén, s nímž máme všichni každodenní zkušenost, přesto je obtížně uchopitelný a neustále nám protéká mezi prsty: Čas. Nečekejte sáhodlouhé, bez alespoň základního filosofického vzdělání nesrozumitelné pojednání. Jednoduše strukturovaný, bohatě (a originálně) ilustrovaný text nabízí stručný přehled problematiky a poslouží jako inspirace k dalšímu studiu i vlastnímu přemýšlení. 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...