Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Silou na lenochy

 |  4. 6. 2018
 |  Vesmír 97, 331, 2018/6

Ne všechny buňky živočišné tkáně se plně věnují jasně stanoveným specializovaným úkolům. Jako v každé správné pracovní četě, existuje většinou i v tkáních nemalá skupina záložníků, čekající na jasný signál, že je třeba přiložit ruku k dílu. Teprve poté se plně diferencují a ujmou se své nové funkce. Jedná se o různé typy progenitorových a kmenových buněk. Oním očekávaným signálem může být v lidské společnosti příchod přísného šéfa, mezi buňkami pak většinou přítomnost nějaké chemické sloučeniny. Nyní se ale ukazuje, že i na buněčné nemakačenky může platit hrubá mechanická síla.

Střední část trávicí soustavy hmyzu (mezenteron) se při příjmu potravy může značně roztáhnout a buňky jeho stěny jsou tak vystaveny silným tlakům. Ukázalo se, že zvláštní typ progenitorových buněk ve střevní stěně banánové mušky obsahuje speciální iontový kanál Piezo otevírající se právě při roztažení nebo zmáčknutí tkáně. Otevřeným kanálem do buňky následně proudí vápenaté ionty, které posléze (skrze signalizační kaskádu Notch) vyvolávají diferenciaci buňky. Ve výsledku se pak záložník promění v tzv. enteroendokrinní buňku, která sekretuje četné signální molekuly.

Některé buňky tedy začnou podávat výkony teprve pod tlakem. Zatím víme o takových výtečnících z trávicí soustavy hmyzu, je ale docela dobře možné, že se podobných objevů dočkáme i v mechanicky namáhaných tkáních obratlovců, jako jsou plíce nebo sval.

L. Heet al., Nature, 2018, DOI: 10.1038/nature25744

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Petr Zouhar

RNDr. Petr Zouhar, Ph.D., (*1985) je absolventem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Postdoktorskou stáž strávil na Stockholmské univerzitě a v současnosti se ve Fyziologickém ústavu AV ČR zabývá zejména metabolismem tukové tkáně a s tím spojenou problematikou obezity a diabetu.
Zouhar Petr

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...