Vím, co jíš a piješ
| 2. 5. 2018 | Vesmír 97, 265, 2018/5
Na zubu připevněný dielektrický senzor o rozměrech 2 × 2 mm umí detekovat množství glukózy, soli a alkoholu. Takto sbíraná data by mohla být užitečná například pro pacienty, kteří si musí přísně hlídat jídelníček. Senzor sestávající z citlivé vrstvy mezi dvěma zlatými rámečky plnícími funkci rezonátorů funguje jako pasivní RFID čip – na rádiový impuls z mobilu reaguje odesláním informací. Odesílaný signál se mění v závislosti na přítomnosti zkoumaných látek, které mění elektrické vlastnosti citlivé vrstvy. Autoři z Tuftsovy univerzity tvrdí, že čip lze snadno upravit i pro detekci jiných látek.
Tseng P. et al., Advanced Materials, DOI: 10.1002/adma.201703257
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [448,28 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikroskopie
RUBRIKA: Nádech–výdech
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...