Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

2,2

 |  2. 5. 2018
 |  Vesmír 97, 263, 2018/5

Jasnost typické supernovy stoupá v řádu týdnů. Až v posledních letech astronomové objevili díky pokroku pozorovacích technik několik supernov, které nejvyšší jasnosti dosáhly během několika dní. Rekordmankou mezi nimi se nyní stala supernova KS N 2015K. Na maximum se dostala už za 2,2 dne a za 6,8 dne její jasnost poklesla na polovinu. Zaznamenala ji sonda Kepler, která vybraný úsek oblohy snímkuje každých třicet minut, takže vývoj supernovy je nebývale dobře zdokumentován. Její světelná křivka neodpovídá radioaktivnímu rozpadu prvků jako u supernov typu Ia.

Ze simulací vyplynul nejpravděpodobnější scénář: hvězda nejprve odvrhla část hmoty, takže ji před explozí obklopovala obálka hustého plynu. Do ní později supernova expandovala, čímž vznikla rázová vlna, jejíž světelné důsledky Kepler pozoroval.

Rest A. et al., Nature Astronomy, DOI: 10.1038/s41550-018-0423-2

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...