Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Návrat a odchod vědců s ERC granty

 |  5. 2. 2018
 |  Vesmír 97, 70, 2018/2

Granty Evropské výzkumné rady (ERC) do České republiky nemusí přicházet jenom díky tomu, že v grantové soutěži uspějí vědci působící v českých výzkumných institucích. Grant se může na tuzemské pracoviště dostat spolu s badatelem, který ho získal v zahraničí, ale stěhuje se do ČR.

To je případ fyzika Petra Neugebauera, bývalého studenta brněnského VUT, který v roce 2016 získal na univerzitě ve Stuttgartu startovací ERC grant ve výši dvou milionů eur. Čerpá ho ale v brněnském výzkumném centru CEITEC, kam se v lednu přesunul. Na CEITEC se tak v současné době řeší už čtyři ERC granty.

Neugebauer pracuje na nové metodě paramagnetické rezonance, která může najít uplatnění v nejrůznějších oborech od základního fyzikálního výzkumu po medicínu. Dosud používaná paramagnetická rezonanční spektroskopie funguje na principu proměnlivého magnetického pole za konstantní frekvence. „Moje vyvíjená technika by měla fungovat naopak, a to v konstantním magnetickém poli s rychlou změnou frekvence, což mimo obdržená spektra umožní i odhalit relaxační časy různých materiálů,“ vysvětluje Neugebauer. Využívat chce frekvence od 100 GHz do 1 THz. Metoda slibuje zrychlení analýzy, vyšší citlivost a možnost zkoumat mnohem větší vzorky při využití magnetické rezonance jak ve fyzikálním výzkumu, tak v lékařské diagnostice. Dokázala by mimo jiné sledovat v reálném čase interakce molekul a studovat například chování ribozomů.

„Představme si, že by bylo reálné, aby pacient v mezidobí, kdy vstoupí do čekárny a zaklepe na dveře ordinace, byl kompletně proskenován a lékař už v předstihu znal jeho diagnózu,“ popisuje Neugebauer možnosti metody v lékařství.

Se startovacím grantem ve výši 1,36 milionu eur naopak z České republiky odchází chemik Michael J. Bojdys, Němec narozený v Polsku. Grant získal za svého působení na katedře organické chemie PřF UK, vrací se však do Německa. Na svém blogu si stěžuje na nejisté podmínky, byrokracii, nepotismus a další strukturální problémy české vědy (jdem.cz/drs8h3).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína, Fyzika
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...