Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Angela Saini: Od přírody podřadné. Jak se věda mýlila v ženách

 |  3. 12. 2018
 |  Vesmír 97, 745, 2018/12

Academia a Sociologický ústav AV ČR, v. v. i., Praha 2018, 1. vydání, 216 stran, ISBN 9788020029027

Kniha mapuje dějiny chyb, omylů a předsudků, jichž se přírodovědci dopouštěli a dopouštějí při posuzování rozdílů mezi muži a ženami. Probírá se studiemi, které (v minulosti převážně mužští) badatelé věnovali mezipohlavním rozdílům od velikosti mozku přes intelektuální schopnosti po sexuální chování a všímá si společenských faktorů komplikujících ženám život. Představuje výsledky novějších prací, jež mnohé zažité „pravdy“ rozporují či přímo usvědčují z nesprávnosti. Některé z nich by si zasloužily pečlivou „protikritiku“, přesto jde o knihu užitečnou a důležitou, nabourávající stereotypy, které ve světle nových poznatků neobstojí.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...