i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Bohyně Gaia v Českých Budějovicích

 |  5. 11. 2018
 |  Vesmír 97, 623, 2018/11

Návštěvníky Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích od října vítá bohyně Gaia. Je ústřední postavou čtyři metry široké umělecké instalace ve vstupní hale, vytvořené z 2018 biologických vzorků všeho druhu – hmyzu, parazitů, histologických řezů na mikroskopických sklíčkách, kůstek, šupin, rostlin… Světelná stěna, kterou vytvořil jihočeský výtvarník a sochař Michal Trpák, nese název Mikrárium. Všechny vzorky jsou ze sbírek ústavů spadajících pod Biologické centrum. „Nejstarší jsou z padesátých let a pocházejí z celého světa,“ říká parazitolog Roman Kuchta, který vznik Mikrária koordinoval. Instalace je volně přístupná veřejnosti v otevíracích hodinách recepce Biologického centra AV ČR, ve všední dny od 8 do 17 hodin.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Výtvarné umění, Věda a společnost, Zoologie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...