i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Umělá broučí noha

 |  1. 10. 2018
 |  Vesmír 97, 557, 2018/10

Četné druhy hmyzu a pavouků, ale třeba také gekoni, se dovedou udržet i na hladkých kolmých či převislých plochách. Vděčí za to slabým nekovalentním interakcím (van der Waalsovým silám) mezi podkladem a jemnými strukturami na končetinách (Vesmír 80, 18, 2001/1; 89, 594, 2010/10). Technologové se je pokoušejí napodobit. Odborníci z Kielské univerzity použili silikonový elastomer (polyvinylsiloxan), který je šikovně pružný a ohebný, ale má malou volnou povrchovou energii. Zvýšili ji pomocí mikrostruktur zvětšujících povrch, které ošetřili plazmatem, čímž ovlivnili jejich morfologii i chemické vlastnosti (vyšší zastoupení polárních skupin). Adhezi aplikací plazmatu zvýšili o 91 %.

Kizilkan E., Gorb S. N., ACS Appl. Mater. Interfaces, DOI: 10.1021/acsami.8b06686

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...