i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Mohu zas odejít, ale nechtěl bych

 |  1. 10. 2018
 |  Vesmír 97, 566, 2018/10

Je zářný případ vědce: Odešel na zkušenou do zahraničí. Na prestižní univerzitě uspěl, stal se úspěšným badatelem. A pak se vrátil domů, dokonce s grantem Evropské výzkumné rady, aby o to, co se naučil a dokázal, obohatil českou vědu.

Chtěl to tak fyzikální inženýr Petr Neugebauer od začátku své vědecké kariéry, nebo ho museli k návratu hodně přemlouvat? — Vrátit jsem se chtěl od začátku. Jsem patriot a věřím v náš národ, i když to teď chvílemi vypadá nahnutě. Ale také jsem si byl vědom toho, že musím nejdřív získat startovací ERC grant, abych mohl pokračovat i doma ve svém výzkumu paramagnetické rezonance. Tady by mi na to nikdo peníze nedal. No a upřímně, jsem si vědom, že už mám dnes ve světě jméno, takže kdyby to šlo s naším státem úplně z kopce, můžu zase kdykoli odejít. Ale radši bych byl, kdybych nemusel. Jsem v tomto směru raději optimistou.

Řekl jste si: musím získat grant. A dostal ho. Ale tak jednoduché to asi nebylo. Co rozhodlo o vašem úspěchu? — Motivace a také informace. V zahraničí jsem poznával špičkové vědce, kteří měli s těmito granty zkušenosti, od nich jsem věděl, že musím přijít s něčím unikátním, ne s pouhým zlepšovákem. V mém případě jde o známou metodu, ale já ji stavím na hlavu, můj přístup je radikálně jiný.

Grant ERC dostalo zatím ani ne 50 Čechů, víc než polovina jej řeší v cizině. Prý otevírá všechny dveře. O to víc může být česká věda ráda, že vás tady máme. — Otevírá, až neuvěřitelně. Dostal jsem blahopřání od samotné ministryně školství Bádenska- -Württemberska; legrační je, že mi v něm zkomolili moje – německé! – jméno, takže ho pak posílali ještě jednou opravené. Ale jak jsem řekl, byl jsem rozhodnutý pro Brno, pro svou alma mater. Grant jsem dostal v roce 2016, ale musel jsem požádat o roční odklad.

Nyní vidíte 9 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost, Fyzika
RUBRIKA: Rozhovor

O autorovi

Eva Bobůrková

Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.
Bobůrková Eva

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...