Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

100 000 000 000

 |  1. 9. 2017
 |  Vesmír 96, 472, 2017/9

Hnědí trpaslíci jsou svými fyzikálními vlastnostmi někde mezi planetami a hvězdami. Příliš malá hmotnost jim neumožňuje udržet termonukleární reakci. Jsou to sice poněkud zvláštní, ale zřejmě nijak vzácné kosmické objekty. Mezinárodní tým astronomů na konferenci britské Královské astronomické společnosti prezentoval výsledky pozorování hvězdokupy RCW 38. Stejně jako u typově zcela odlišné hvězdokupy NGC 1333, kterou sledovali dříve, se dopočítali jednoho hnědého trpaslíka na dvě normální hvězdy. Z těchto výsledků autoři odhadují, že v naší galaxii je 24 až 100 miliard hnědých trpaslíků, možná ještě daleko více. Článek na toto téma procházel v době uzávěrky Vesmíru recenzním řízením v časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Muzic K. et al., arXiv: 1707.00277

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...