Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

276

 |  4. 6. 2017
 |  Vesmír 96, 319, 2017/6

Rychlý vzestup čínské vědy lze dokumentovat jak praktickými výsledky (ať už v technických oborech, nebo třeba v biomedicíně), tak nárůstem počtu vědeckých publikací. V tomto ohledu však kvantita často vítězí nad kvalitou. Čínští vědci nejen publikují v průměru v horších časopisech než jejich kolegové v zemích s dlouhou tradicí špičkového výzkumu, ale častěji se uchylují k nepoctivým praktikám.

Publicistický server Quartz na základě dat, které shromažďuje Ivan Oransky na svém blogu Retraction Watch, přišel se zjištěním, že z Číny pochází nadpoloviční většina všech článků, které byly v posledních pěti letech retrahovány kvůli problémům spojeným s peer-review procesem. Celkem časopisy v letech 2012 až 2016 z tohoto důvodu stáhly 498 článků, z nichž 276 mělo korespondenčního autora z některé z čínských výzkumných institucí. Výjimkou nejsou ani zcela smyšlené posudky od „kolegů“ se smyšlenými e-mailovými adresami. Pro srovnání: Čína má publikační výkon měřený počtem prací srovnatelný s Německem, to má však za stejné období na kontě jediný stažený článek.

Nelichotivé statistiky někdy rostou skokově. Časopis Tumor Biology například v dubnu najednou stáhnul 107 článků čínských autorů (DOI: 10.1007/s13277-017-5487-6).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...