i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Myší embrya z kmenových buněk

 |  6. 4. 2017
 |  Vesmír 96, 193, 2017/4

Biologové z University of Cambridge vypěstovali z kmenových buněk myší embrya (vlevo), která velmi připomínají několikadenní embrya přirozená (vpravo). Klíčem k úspěchu bylo doplnění embryonálních kmenových buněk (červeně) o kmenové buňky z trofoblastu (modře). Komunikace mezi oběma typy buněk zajistila spolu s extracelulárním matrixem správné prostorové uspořádání. Stejný postup s lidskými buňkami by mohl umožnit studium časných fází embryogeneze bez nutnosti pracovat se skutečnými lidskými embryi. Hlavní autorka Magdalena Zernicka-Goetzová se loni významně podílela na výzkumu umožňujícím vývoj lidských embryí in vitro za donedávna nepřekročitelnou hranici čtrnácti dnů (Vesmír 95, 556, 2016/10).

Harrison S. E. et al. Science, DOI: 10.1126/science.aal1810

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Embryologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...