i
Nejtěsnější molekulární uzel
| 9. 3. 2017 | Vesmír 96, 129, 2017/3
Molekulární uzly se přirozeně vyskytují v kruhové DNA, v některých proteinech i v dalších polymerních strukturách. Jejich řízená syntéza však představuje pro chemiky výzvu. Dosud nejkomplexnější molekulární uzel se podařilo „uvázat“ týmu Jonathana Danona z Manchesterské univerzity. Tvoří ho čtyři jednotky, jejichž správnému uspořádání napomohly ionty železa. Následně byly katalyticky spojeny, takže tvoří uzavřenou, osmkrát se křížící smyčku ze 192 atomů. Zkušenosti získané molekulárním „uzlováním“ by mohly být užitečné při vývoji rekordně pevných materiálů.
Danon J. J. et al., Science, DOI: 10.1126/science.aal1619
3D model, DOI: 10.5517/ccdc.csd.cc1m85y0
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [441,61 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biochemie
RUBRIKA: Mozaika
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...