Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nový vesmir.cz – vše pod jednou střechou

 |  4. 12. 2017
 |  Vesmír 96, 675, 2017/12

Když se členové redakce v posledních měsících sem tam někde zmínili, že Vesmír připravuje nový web, setkávali se s opakující se otázkou: „Nový web? Už zase? Vždyť jste ho spouštěli nedávno!“

Web na adrese vesmir.cz totiž skutečně letos oslavil teprve třetí narozeniny, spustili jsme ho v květnu 2014 (viz Vesmír 93, 255, 2014/5). Ale běžel na něm pouze volně přístupný on-line magazín, jakýsi doplněk tištěného časopisu. Paralelně fungoval mnohem starší web casopis.vesmir.cz s elektronickým archivem tištěného Vesmíru. A ten si už říkal o modernizaci.

Nyní tato dualita končí. Na stránkách vesmir.cz najdete vše pohromadě. Archiv tištěných čísel od roku 1994 i články, které vycházejí pouze on-line, včetně zvukového podcastu. To vše v responzivní grafice, která usnadní čtení i v mobilních zařízeních. Sluší se poděkovat Nadačnímu fondu Avast, bez jehož podpory bychom tento krok směrem k většímu čtenářskému komfortu udělat nemohli.

Pro předplatitele je veškerý obsah webu volně přístupný. Příležitostní čtenáři nově uvidí i u zamčených článků začátek (zpravidla 10–25 %), aby se mohli informovaněji rozhodnout, zda chtějí prostřednictvím drobné platby přes platební bránu zpřístupnit celý text (případně rovnou celé číslo).

Jako každá novinka má jistě i nový vesmir.cz nějaké mouchy. O některých víme a postupně je odstraňujeme, na další možná narazíte sami. Budete-li mít při procházení stránek jakékoli potíže, dejte nám prosím vědět. Těm z vás, kterých se problém dotkl, se omlouváme, že jste několik dní neměli přístup do předplatitelské sekce – novému redakčnímu systému a databázi předplatitelů nějakou chvíli trvalo, než našly společnou řeč. Děkujeme za trpělivost!

Vymezení role Vesmíru z úvodníku Václava Kumpoštaprvním čísle časopisu, které vyšlo 3. května 1871, jsme na tomto místě už citovali. Připomeňme proto tentokrát vzkaz prof. Bohumila Němce z prvního čísla roku 1923, kdy Vesmír začal po několikaleté odmlce opět vycházet. Dnes bychom asi nebyli tak patetičtí, ale...

„Zvláště v této době porušených anebo rozbouřených názorů mravních, v době bezohledného boje o moc a honby za hmotnými úspěchy je třeba, aby byl v našem národu udržován a posilován onen vyšší a ušlechtilý zájem, jímž se lidstvo povznáší nad prospěch všedního dne a jímž se stává opravdu bytostí stojící nad přírodou.“

Aktualizace údajů

Vážení předplatitelé,
k předplatnému se váže rovněž volný přístup do archivních článků na webu vesmir.cz. K němu je potřeba platný e-mail. Pokud jste přihlašovací údaje neobdrželi, prosíme vás o aktualizaci vašeho e-mailu u předplatitelské firmy Send (send.cz). Přihlašovací jméno je vaše příjmení, heslo předplatitelské číslo, které najdete na plastovém obalu, v němž vám chodí Vesmír. V případě nejistoty se můžete obrátit přímo na nás e-mailem: obchod@vesmir.cz, popř. na tel.: 222 828 394 (od 8.30 do 16.00).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé, Věda a společnost
RUBRIKA: Úvodník

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...