i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Akademická prémie rozvazuje ruce

 |  6. 11. 2017
 |  Vesmír 96, 614, 2017/11

Akademickou prémii (Praemium Academiae), kterou Akademie věd ČR každoročně uděluje svým nejlepším vědcům, letos získali doc. Petr Baldrian z Mikrobiologického ústavu, doc. Michal Fárník z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského a prof. Jan Flusser z Ústavu teorie informace a automatizace.

Příjemci prémie mohou získat až třicet milionů korun rozložených do šesti let. Prostředky jsou určeny na pořízení přístrojů, průběžné náklady na výzkum i na mzdy. Přinášejí tedy s sebou větší svobodu pro tvůrčí práci, kterou brzdí byrokracie spojená s grantovými žádostmi. O udělení prémie rozhoduje předsedkyně AV ČR na návrh ředitelů ústavů a na základě doporučení poradní komise s účastí zahraničních odborníků.

Petr Baldrian se zabývá ekologií půdních hub a bakterií, zejména podílem mikroorganismů na přeměně organických látek v lesních ekosystémech, čímž mimo jiné ovlivňují globální klima. Chemický fyzik Michal Fárník se věnuje výzkumu volných klastrů a nanočástic v molekulových paprscích. Jeho poznatky pomáhají lépe pochopit například mechanismy vzniku ozonové díry nebo roli vody v ochraně DNA před radiačním poškozením. Jan Flusser je expertem v oblasti počítačového zpracování a rozpoznávání obrazu. Hledá nejlepší způsob, jak popsat objekty v digitálním obraze a jak odstranit nebo potlačit artefakty, které se do obrazu dostaly během snímání, vzorkování či přenosu a ukládání na paměťové médium.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...